Шоколадово суфле с черен шоколад
минути
порции
сложност
Съставки
- 2 бр. шушулка ванилия
- 4 бр. яйца
- 140 г кафява захар
- 200 г краве масло
- 50 г брашно тип 500
- 200 г черен шоколад
Начин на приготвяне
-
Шоколадът и маслото се разтапят на водна баня. Бъркат се непрекъснато до разтопяване.
-
В отделна купа се разбиват яйцата и захарта с миксер до бял пухкав сняг. Овкусяват се с ванилия.
-
Към сместа се добавят разтопените шоколад и масло. Бърка се енергично до получаване на гладък и лъскав ганаш.
-
Накрая се добавя постепенно брашното.
-
Подготвят се формички за суфлето (може да се ползват и алуминиеви форми). Намазняват се с четка и се поръсват малко с брашно. Сместа се изсипва във формичките малко над половината.
-
Покриват се с фолио и се поставят във фризера, за да стегнат добре. Замразеното суфле може да престои във фризера седмици наред.
-
Изваждат се необходимото количество суфлета за сервиране, премахва се фолиото и се пекат на силно загрята фурна 220 С за 10-13 минути.
-
Оставят се да изстинат десетина минути, докато се подготвят топки сладолед и сладко от вишни, например.
-
Суфлето се сервира топло с топка сладолед и сладко по желание.