Шоколадов сладкиш със смокини
минути
порции
сложност
Съставки
- 220 г брашно тип 500
- 4 бр. яйца
- 240 г краве масло
- 2 с.л. пудра захар
- 1.50 ч.ч. кафява захар
- 1 пак. шушулка ванилия
- 3 с.л. какао
- 1 шепа орехови ядки
- 1 бр. черен шоколад
- 5 бр. смокини
Начин на приготвяне
-
В блендер се разбиват 170 г брашно, 80 г масло, пудрата захар. Слагат се няколко лъжици вода и се прави тесто. Завива се в прозрачно фолио и се оставя за половин час.
-
Фурната се загрява на 180-190 С. Тестото се разточва и се слага в тавата за печене. Притиска се така, че тестото да покрие ръбчетата на формата. Слагат се зърна боб или топчета за печене и се слага във фурната за около 15 минути, махат се зърната и се пече още няколко минути.
-
През това време се разбиват яйцата и кафявата захар. Добавя се ванилията и останалото масло и се разбърква добре. Добавят се останалото брашно и какаото и се разбива отново.
-
Основата се поръсва с начупените ядки, шоколада и се залива с пълнежа. Смокините се нарязват на две, така че да се падне по половинка за всяко парче.
-
Пече се за 30 минути във фурната.
-
Охлажда се и се сервира с топка сладолед.