Тройно шоколадови кексчета
минути
порции
сложност
Съставки
- 220 г шоколад
- 2.50 ч.ч. брашно тип 500
- 0.75 ч.ч. какао
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 пак. бакпулвер
- 2 щипка сол
- 1 ч.л. кафе, разтворимо
- 1/2 ч.ч. вода
- 240 г краве масло
- 1 ч.ч. олио
- 2 ч.ч. захар
- 4 бр. яйца
- 4.50 к.л. есенция ванилия
- 1 бр. черен шоколад
- 0.75 ч.ч. краве прясно мляко
- 6 к.ч. пудра захар
Начин на приготвяне
-
Хартиени формички за мъфини се слагат в тава за мъфини. Фурната се загрява на 180 С.
-
Разтапят се 120 гр от млечния шоколад на водна баня и се оставят настрани.
-
Смесват се брашното, щипка сол, какаото содата и бакпулвера. Кафето се разтваря във водата.
-
С миксер се разбиват захарта и олиото, докато захарта се стопи. Добавят се яйцата едно по едно, като се разбърква след всяко добавено. Смесва се с кафето и се разбърква отново.
-
Слага се 1/3 от сухата смес, а след това и 60 гр от маслото. Разбърква се. Прибавя се половината от останалата суха смес, следвана от 60 гр масло. Накрая се слага и останала суха смес. Разбърква се, но не много дълго.
-
Добавя се разтопения шоколад и се разбърква леко, за да се поеме. Добавят се и 3 лъжички ванилия. Слага се ситно натрошения шоколад, който е останал.
-
Сместа за тройно шоколадовите кексчета се разпределя във формичките. Пекат се на 180 С за 20 минути. Готовите мъфини се изваждат и се оставят да изстинат. Изваждат се от формата, но не от хартиените формички.
-
За шоколадовата глазура черния шоколад се разтапя на водна баня. Оставя се да се охлади. В дълбок съд се слага млякото и се загрява с разбъркване почти до завиране. Маха се от котлона и се слага пудрата захар, разбърква се докато се оеднакви сместа и се оставя да се охлади.
-
На средна степен на миксера останалото масло се разбива с малко сол. Миксера се намалява и се добавя захарната смес. Добавят се шоколада и ванилията и се разбърква.
-
Глазурата се слага върху кексчетата с помощта на пош или шприц.