Полезни факти

Тахан е хранителен продукт, получен чрез смилане на различни видове високомаслени семена или ядки. Най-често срещан и консумиран е сусамовия тахан приготвен от сурово-сушени или печени сусамови семена. 

Различават се и два вида тахан в зависомост от това дали семената са белени - от белени и от небелени сусамови семена. Таханът от небелени семена е по-тъмен и по-горчив, съдържа в замяна на това повече минерали и хранителни вещества.  Най-често таханът се приготвя като смесица от двата вида. Тахана приготвен само от белен сусам, се нарича бял тахан.

Консистенцията на тахана е полутечна и много подходяща за използване в различни сосове. С изключително богати вкусови качества, таханът е съставка в редица ориенталски и азиатски ястия, като например хумус.

Таханът съдържа в големи количества витамини (преди всичко B1, B2 и B6) и калций (783 mg на 100 гр — почти пет пъти повече от кравето мляко), поради което е важна храна за вегани и вегетарианци.