Полезни факти

Шунката е един от най-предпочитаните месни продукти с традиционен европейски произход, придобил световна популярност. По правило е продукт, който се произвежда от сушено свинско месо от бут - заден или преден, както и от еленско месо.

В днешно време обаче шунка се произвежда в широка гама от нераздробено или едро раздробено свинско месо от бут или плешка, понякога с кост, но в повечето случаи без. Голяма популярност в  последните години добива шунката от пуешко или пилешко месо.

Въпреки, че традиционната рецепта за производство на шунка изисква месото да се суши при определение условия, днес голяма част от продукцията, предлагана в търговската мрежа е пушена или варено-пушена шунка. Деликатесът, приготвян само от естествено сушене на месото е по-ценен, с по-добри  вкусови качества и разбираемо, с по-висока цена.

Според историчски сведения шунка се е приготвяла още в Древния Рим - през 1 век пр.н.е. Марк Теренций Варон описва технология по която се правел деликатеса в своето произведение „За селското стопанство”. У нас приготвянето на шунка също е обвързано с традиция, призната в цял свят.

Най-популярният роден деликатес е шунката Елена или филе Елена. Той се приготвя от еленски бут или осолен и изсушен свински бут, само в района на град Елена. Тайната на тази шунка се крие в уникалния климат на местността на Еленския блакан. Приготвена в конкретните климатични условия тази шунка придобива специфичен и уникален вкус.

Еленската шунка се приготва по сходна технология на повечето видове шунка - свинските бутове се осоляват добре и се подреждат на дъното на "постав" (това е специална бъчва, в която се съхраняват). В нея те се осоляват за около 40-45 дни, след което осоленото месо се изважда и оставя добре да изсъхне, преди да е готово за консумация.