Полезни факти

Пъстървата спада към семейство костни риби – салмониде, от което в България се срещат три вида. Най-разпространена е балканската пъстърва, Salmo trutta fario, която се среща в планинските реки и потоци до 2500 м височина, както и в странджанските реки. Достига до 40-60 см с тегло 1 кг, но в планинските езера може да стигне и 3 кг. 

Американската, или дъгова пъстърва, Salmo fradeus, няма по тялото си червени петънца, а ивица от разноцветни точки, наподобяващи дъга. Може да достигне 90 см и тегло 10–12 кг, но повечето екземпляри са до 5 кг. 

Черноморската пъстърва, Salmo trutta labrax, живее предимно по кавказките брегове и при нас идва спорадично. 

Пъстървите са с много вкусно месо, използват се готвени на пара, печени, в деликатесни блюда.

Рибата е иключително полезна храна заради високото си съдържание на ненаситени и незаменими аминокиселини и минерални вещества, рибата съдържа и много витамини като витамин А, витамин Б1, витамин Б12, витамин Е и други, от които организма ни има нужда за да функционира и работи правилно. Това е и основателна причина да консумираме риба поне два пъти в седмицата.

Омега 3 мастните киселини съдържащи се в рибата доказано намаляват холестерола и триглицеридите, регулират метаболизма и не на последно място спомагат за усилване на еластичността на кожата. 

В допълнение арктическата пърстърва съдържа и каротеноиди, които защитават кожата от слънчеви лъчи.