Полезни факти

Оризът е важна земеделска култура от сем. Житни (Poaceae). Латинското му название е Oryza sativa и представлява вид едносемеделно растение, чиито семена са основна храна за големи части от населението на света, най-вече в Азия.

В зависимост от сорта и плодородието на почвата оризовото растение може да достигне височина 1-1,8 метра с дълги 50-100см листа. Семената, които се използват за храна представляват удължени зърна с дължина 5-12 мм и дебелина 2-3 мм. Тъй като обвивките на семената са неусвоими от човека, зърната се подлагат на обработка, полиране и чак тогава се предлагат на пазара. 

Сортовете ориз са неизброими, от остри до напълно кръгли, но качествата са три: ризон – с примеси до 3 %, първо – до 11 %, и второ – до 22 %. 

Зърното от ориз се отличава с високата си хранителност — съдържа 75–85 % въглехидрати и 5–10 % протеини. Тези два компонента са с много висока усвояемост за организма на човека — около 96 %, поради което храненето с ориз е много ефективно. 

Оризът е добър източник на протеини и основна храна в много части на света, но съдържаните в него протеини не са пълноценни — той не съдържа достатъчни количества незаменими аминокиселини и трябва да се съчетава с други източници на протеини, като ядки, бобови, риба или месо.

Кафявият ориз е богат на минерали и фибри, с нисък гликемичен индекс, а в състава му влиза магнезий, фосфор, калий, калций. Той съдържа около 2,5% протеини, по-нискокалоричен е и с по-малко въглехидрати от белия ориз. Счита се за по-здравословен, тъй като съдържа значително количество фибри и полезни вещества, предпазващи сърцето от вредните протеини и намаляващи нивото на холестерола в кръвта.

Черният ориз е богат на антиоксиданти вещества, които имат доказано протективно действие срещу сърдечносъдови, онкологични и други болести. В  Древен Китай е бил известен като "забранения ориз" защото консумацията му е била възможна само за благородниците.

Червеният ориз, освен за хранене, се използва в китайската медицина и за лечение на различни здравословни проблеми, тъй като консумацията му подобрява кръвообращението и храносмилането. Добро средство е и в борбата с лошия холестерол. Протеините, намиращи се в червения ориз, се абсорбират много по-добре от организма, за разлика от кафявия.

Има многообразна кулинарна употреба – в самостоятелни ястия, в комбинация с други продукти, в сладкиши или като гарнитура.

Оризът се готви чрез варене или на пара, като в процеса на готвене абсорбира значително количество вода. В Азия и Латинска Америка са популярни електрическите оризовари, които улесняват процеса на приготвяне. Понякога преди варенето оризът се запържва за кратко, като по този начин става по-малко лепкав. Друга обработка на ориза преди готвене е накисването във вода, което намалява времето за готвене и по този начин също намалява лепкавостта на сготвения ориз. При някои сортове накисването подобрява текстурата на сготвения ориз, като увеличава размера на зърната.