Полезни факти

Дивите гъби се използват в прясно, сушено или замразено състояние. Те имат специфичен вкус и мирис, като някои от тях са деликатеси и имат по-висока цена.

Ядивните гъби у нас са най-малко 200 вида. За най-активно време гъбарите смятат летните месеци и особено влажната есен.

Дивите гъби са деликатес, макар и опасен, тъй като често ядливите видове имат и отровни двойници.

Те са ценен продукт за приготвянето на всякакви ястия. За най-вкусна се смята манатарката, наричана още "царска гъба", която е популярна в кулинарията и с италианското си наименование "порчини".

Други предпочитани заради вкусовите си качества видове са трюфел, пърхутка, някои видове печурки, манатарка, рижийка, сърнела, челядинка, масловка, булка, пачи крак.