Полезни факти

Терминът бренди обозначава група алкохолни напитки получени чрез дестилиране на вино или ферментирал сок от други плодове – ябълки, круши, череши, сливи, кайсии и други. Произхода на името му се свързва с английския и нидерландския език: Brandy съкратено от brandywine, brandewijn — огнено (изгорено, дестилирано) вино.

Брендито съдържа 36 % – 60 % алкохол. Ако няма допълнителни уточнения, "бренди" се отнася само до винено бренди, получено чрез дестилация на вино от грозде.

Когато се приготвя плодово бренди плодове, от които се приготвя трябва да се дестилират по време на производствения процес. Ако плодовете са накиснати в гроздов спирт и след това напитките са подсладени, те не могат да се категоризират като бренди, а като ликьори. В зависимост от използваната суровина могат да бъдат Cherry, plum, apricot brandy и други.