Полезни факти
Босилекът е ароматна подправка широко използвана в италианската кухня. Той има дребни листа и ситни бели цветове. Лесно се отглежда в домашни условия, но у нас все още не се използва често в кулинарията. Особено харесван и отглеждан е в Западна Европа и Азия.
Свежата билка има по-високи вкусови качества от изсушената. Може да се съхранява в хладилник или замразен.
Най-добре е подправката да се слага към края на готвенето заради летливите етерични масла, така ще се запазят оптималните му вкусови качества.
Пресният босилек се използва за овкусяване на ястия с риба и яйца. С него се приготвя вкусната салата от домати и моцарела, както и безброй пасти. Той е незаменима подправка в редица ястия от италианската кухня. Използва се за подправяне на пици, печени птичи и говежди меса, влиза в състава на много маринати и бульони. Много добре си подхожда с говеждо и дивечово месо, с картофени и зелеви ястия. В комбинация с копър и естрагон, босилекът влиза в състава на небезизвестния балсамов оцет.
Съдържа в големи количества: витамин К, желязо, калций и витамин А. В допълнение, той е добър източник на диетични фибри, манган, магнезий, витамин С и калий.
Хранителни стойности: 3 грама босилек съдържат 7.52 калории и 0.44 г протеини.
Ползи за здравето
Босилекът съдържа активни съставки, наречени флавоноиди, които осигуряват защита на организма на клетъчно ниво. Ориентин и висенин са два водоразтворими флавоноиди, които защитават клетъчните структури, както и хромозомите от радиация и щети, породени от действието на кислорода. Приемът му има превантивно антибактериално действие.
Босилекът е много добър източник на витамин А бета каротин, който е мощен антиоксидант и не само предпазва епителните клетки от щетите на свободните радикали, но също така помага за предотвратяване оксидирането на холестерола в кръвта от свободните радикали.
Чаят от босилек е много полезен за консумация след хранене, тъй като успокоява раздразнения стомах и помага при заболявания като язва, диария, инфекции на пикочните пътища и дори анорексия. Запарва се смес от 250мл вода и 2 с.л. босилек.
Хранителните вещества, съдържащи се в босилека са от съществено значение за сърдечно-съдовите заболявания
Подходящ е за стимулиране на апетита, като за целта може да се приготви отвара от вино и босилек. На 1 литър вино се слагат 2 шепи сух босилек и малко мед, сместа преседява една седмица след което се приема половин час преди хранене
Силният аромат на босилека отблъсква насекоми като мухи и комари. Много често маслото от босилек се използва именно с такава цел, защото не само отблъскват неприятните насекоми, но и убиват техните ларви.