Полезни факти

Аспержите са зеленчук за ценителите на изтънчения вкус със своя сочен вкус и крехка текстура. Представлява месести филизи завършващи с пъпковидни глави на многогодишно растение от сем. Зайчесянкови. Произхода им се свързва с Източното Средиземноморие, различни сортове открити в Северна и Южна Африка, култивират се и в Египет. Растат като плевел по южните части на Русия и Полша, както и по крайбрежието на Англия.

Масовата им употреба започва след като през 18-ти век са преоткрити от френския крал Луи XIV като "кралски зеленчук".

Съществуват около 3000 вида аспержи, като най-често срешани са белите, зелените и лилавите аспержи.

От тях най-често се срещат зелените, които се отглеждат над земята.

Белите се отглеждат под земята, откъдето идва и цвета им и имат по-деликатен вкус. Ценят се много като част от традиционната холандска кухня.

Лилавите аспержи имат "плодов" вкус и са много по-малки от другите два вида - достигат до 6-7 см. Подобно на зелените, те не се белят, а при варене губят специфичния си лилав цвят.

Съдържание: голямо количество витамини – К, С, А, В1, В2, В3, В6; диетични фибри, манган, мед, фосфор, калий и протеини.

Хранителни стойности на 180 грама аспержи: 43.2 калории и 4.66 г протеини.

Ползи за здравето

Аспержите са естествено обезболяващо и се използват за отпускане при ухапване от пчели, проблеми със сърцето, виене на свят и зъбобол

 Аминокиселината аспарагин, която се съдържа в аспержите, стимулира бъбречната функция.

Използват се като диуретик или разхлабително средство, а също така са и естествен афродизиак.