Полезни факти

Горгонзола е вид синьо сирене с италиански произход, което има мека консистенция и благородна плесен. Достига до  48 % масленост.

Проникналия във вътрешността на сиренето мухъл и богатата флора по повърхността придават на сиренето пикантен и ароматен вкус със сладки нотки.

Лесно се познава по специфичната, дебела, червеникава кора, която е прошарена със сиви петна плесен. Вътрешността на сиренето е бяла до светло жълта, изпъстрена със зелено-сини жилки и канали с благородна плесен.

Произвежда се на цилиндрични пити с тегло между 6 и 13 кг.

Състав на 100 грама сирене: мазнини - 31 гр, белтъчини - 19 гр, липиди - 26 гр, фосфор - 360 мг, калций - 420 мг, натрий - 780 мг, холестерол - 88 мг; калоричност: 370 ккал.