Полезни факти

Октоподът е главоного мекотело, чието тегло може да надхвърли 50 кг. Размерите му варират според вида от 1 до 60 см за туловището и до 5 метра за пипалата, като има над двеста разновидности.

Храни се главно със скариди, миди, раци, риби, калмари. 

При опасност октопода изпуска мастило и така създава информационно затъмнение в морските дълбини и в суматохата успява да се измъкне от зъбите на своите врагове. Твърди се, че октоподът е най-интелигентното безгръбначно животно и е доказано, че е доста паметлив.

Обект на промишлен риболов, като обикновено уловът е край Южна и Източна Азия, а до преди 15 години този деликатес беше почти непознат в нас.

Месото от октопод е диетично, богато на белтъчини и селен, както и на калии, фосфор и витамини B12 и B3, което го прави изключително полезно.

То е много вкусно и подлежи на разнообразни кулинарни обработки, но за да се премахне специфичният му аромат, се готви с повече вино и подправки. 

Около 1.5 кг октопод може да се свари в голяма тенджера с вода за 40 минути, като се добави 1 с.л. сода.

Има специфики, които е хубаво да се знаят при приготвянето на октопод

Повечето от октоподите, които се продават, са почистени от мастилената торбичка, но ако не са, това трябва да се направи задължително.

С цел окрехкотяване в Гърция например, рибарите бият току-що уловените октоподи в скалите, за да се отпуснат мускулите им. Днес съществуват и специални уреди, които правят това. 

Друг начин за омекотяване на месото на октопода, който е на пръв поглед малко странен, е пускането на две коркови тапи по време на варенето му – в корка се съдържа ензим, който прави месото по-крехко.

Особено важно е октоподът да се готви на слаб огън – може да се задуши, изпържи или панира. Трябва да се внимава да не се превари, защото месото му става много сухо.