Лаврак в сол с паеля с морски дарове
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 бр. лаврак
- 100 г ориз
- 1 кг морска сол
- 3 стръка пресен лук
- 100 г пилешко филе
- 100 г скариди
- 150 г черни миди
- 100 г октопод
- 30 мл перно
- 100 г зелен фасул
- 2 г куркума
- 2 с.л. магданоз
- 100 г масло
Начин на приготвяне
-
Лавракът се измива, изчиства и подсушава.
-
Оризът се сварява в подсолена вода.
-
В тавичка се слага лавракът и се покрива морската сол. Пече се във фурна на 200 ºС за 25 минути.
-
В дълбок тиган се запържва в половината масло бялата част от лука заедно с пилешкото филе, скаридите, мидите и октопода. Фламбира се с перното и се слага свареният ориз. Добавя се зеленият фасул и се готви от 3 до 5 минути. Добавят се остатъкът от маслото, куркумата, зелената част от лука и магданозът.
-
Готви се още 2-3 минути до постигане на кремообразна консистенция на ориза.
-
Рибата се маха от солта и се обезкостява. В голяма чиния се подреждат филетата и паелята.