Полезни факти

Шоколадът е сладкарско изделие и вкусно изкушение приготвено от ферментирали, изпечени и смелни семена от какаово дърво. В състава му освен какаовите зърна влизат също така и захар, какаово масло, ароматизанти и добавки.

Шоколадът се отличава с голяма хранителна стойност и високи вкусови качества. Той е много калоричен и съдържа до 50 % захар и до 40 % мазнини, но е лесно усвоим, тъй като емулгираните съставки са с ниска температура на топене. 

Има голямо разнообразие на видовете шоколад и произвежданите от него продукти.

Когато се включи в състава му мляко се получава млечен шоколад, който стимулира работата на мозъка. 

Сладкото изкушение съдържа вещества, които действат като стимуланти - теобромин, фенетиламин и кофеин.