Полезни факти

Макът се култивира в много държави с топъл климат, включително и у нас. Той е едногодишно тревисто растение съдържащо млечен сок, богат на алкалоиди. Маковото семе е в капсули, които остават, след като увехне цветът.

Предполага се, че маковете са се появили първо в Иран, Турция и Индия. В наши дни най-големите производители на маслодайния мак са Канада и Холандия. Срещат около 100 вида мак, а у нас са само 8, като най-разпространен е полският мак. Цветовете на мака варират от бял, червен, жълт до оранжев и син.

Има много вярвания свързани с мака. Според една от легендите, когато Венера плакала за загубата на любимия си цели реки от сълзи, от тях разцъфтявали макове. В гръко-римските митове макът е символизирал смъртта и възкръсването. Маковете са смятани и за знак на плодородие, затова са ги слагали по дрехите на младоженците.

Съдържание на 100 грама маково семе: мазнини 41.56 г, въглехидрати 28.13 г, белтъчини 17.99 г и цели 525 ккал.

В семената на мака откриваме ниски нива на витамини от група В и по-високи нива на натрий и калий.

В кулинарията се използват семената, сивосини, топчести, големи 1–1,5 мм., почти без мирис. Финият им аромат и вкус, подобни на орех, се усещат след изпичане или сваряване. В тях няма наркотични вещества, използват се към печени сладки, хлебчета, плънки на пасти, козунаци и др. По-големите макови семена се използват в европейските страни за хлебчета и десерти, докато белите такива, са част от индийската и азиатска кухня. 

Най-добре се съхранява се в тъмни и сухи помещения.

Използва се и като маслодайно растение тъй като съдържа в семената до 55 % масло и много алкалоиди.

Ползи за здравето

Редовната консумация на маково семе помага при нередовна менструация и астма.

Гаргара със запарка от макови семена помага при зъбобол.

Има и изразено противокашлично действие, помага при стомашни проблеми – диария, коремни болки