Полезни факти

Джинджифилът е културно растение, чийто корени се използват в Китай и Индия още от древността. В Европа навлиза едва през 13-ти век, като дълго време е изпозлван само за медицински цели. Нарича се още исиот или имбир.

Консумира се коренът на джинджифила, който има специфичен остър парлив вкус и аромат на лимон.

Пресният корен се използва настърган като подправка на меса, а в Индия и Шри Ланка джинджифилът се запържва и се използва за сосове към месни и зеленчукови блюда. В източните кухни джинджифилът се ползва и в сладкарството за сладка и бонбони.

Джинджифилът се ползва за повишаване на имунната система и устойчивост към болести. В него има високо съдържание на калий, необходим за сърдечната функция.

Джинджифилът е естествен антиоксидант, антисептик и има силни анти-туморни ефекти върху клетките. Той се препоръчва след травми и заболявания, тъй като спомага за преодоляването на болката и на възпалението и има силна възстановителна функция. Тази ароматна подправка влияе положително върху мъжкото здраве и редовната му употреба повишава потентността.

Чаят от джинджифил ускорява процесите на метаболизма благодарение на етеричните масла, на които е много богат. Той се използва и когато трябва да се преодолеят пристъпи на гадене, както и при борба със стомашни разстройства. Джинджифиловият чай е полезен при болки в гърлото, както и при менструални болки, при бронхит, пневмония и дори при бронхиална астма. Той е идеално средство срещу настинка с хрема.