Полезни факти

Кондензираното мляко е частично дехидратирано мляко, с висока масленост (над7,5%) и с млечно сухо вещество (над 25 %). То е широкоразпространено и има варианти със и без захар.

Приготвя се от прясно мляко, което минава процеси на пастьоризация, сгъстяване и кондензиране, при което се изпарява част от наличната в него вода и така то става не само по-полезно, но и по-компактно и лесно за превозване.

Кондензираното мляко със захар се приготвя по същия начин както и неподсладеното, с изключение, че след пастьоризацията се прибавя захар, за да съдържа 40-45 % захароза, която е и консервиращо средство. Може да се добавя кафе и какао. 

То е еднородна, гъста провлачена течност с бял цвят и сладък вкус за разлика от кондензираното без захар, което е с жълт оттенък, сладникаво-солен вкус, гъста сметанообразна консистенция и минимална утайка на дъното.