Полезни факти

Еспресото е вид кафе с наситен вкус и аромат. То има много плътна консистенция и гъста пяна.

При приготвянето на истинско еспресо се спазват определени правила за да се получи наистина качествен краен продукт. На първо място зърната кафе трябва да бъдат пресни и свежи, като най-добре се съхраняват в херметически затворени керамични или стъклени съдове. Препоръчва се смляното кафе да се използва за период не по-дълъг от една седмица, а за най-добри резултати трябва да се използва прясно смляно кафе.

Не на последно място качеството на еспресото зависи от селекцията на кафените зърна, от които се приготвя. За получаване на истинско еспресо се препоръчва комбинация от арабика и робуста в съотношение 2:1.

Еспресото трябва да заема не повече от 2/3 от обема на чашата. По този начин за по-дълго време се съхранява температурата и аромата на кафето.