Полезни факти

Сиренето Ементал или известно още като Ементалер е жълто, среднотвърдо традиционно швейцарско сирене, което се произвежда в района на река Еме, кантон Берн, откъдето е получило и името си.

То има плътна консистенция и се прави от краве мляко. Сиренето e с жълта кора, твърдо и сухо на вид, с гладка повърхност и вътрешност с жълт - светло жълт цвят, до слонова кост. В някои страни е известно и като швейцарско сирене.

Ементалът има пикантен, сладък вкус, с плодово-орехови нотки и аромат на прясно окосена трева. Характерни са големите дупки в сиренето поради естеството на производствения процес, те се дължат на въздуха, който се освобождава когато сиренето се остави да ферментира и съзрява на кръгли пити в продължение на няколко месеца.