Полезни факти

Багетата е подобен на франзела продълговат хляб с хрупкава коричка. Дължината й може да достигне 1 метър и се различава от франзелата по това, че има по-тънка кора.

Добрата багета е със златист цвят, пухкава и фина вътрешност. Може да се ползва за направа на вкусни сандвичи или на брускети.

В класическата френска рецепта се използват само 4 продукта - брашно, вода, мая и сол, но за замесването могат да се използват още различни продукти като семена, риган, пармезан и други.

Според една от версиите за появата й, тя датира от 1830 година и е свързана с появата на подобният австрийски хляб. Според друга багетата била измислена от хлебарите на армията на Наполеон, като тяхната идея била да се изпече дълъг и тънък хляб, който да се побира в джоба на войнишкия шинел, по цялата му дължина.На 13 септември 1993 г. правителството на Едуард Баладюр издава т.нар. хлебна наредба, с която налага понятието "традиционна френска багета" и постановява, че за производството ѝ се използват брашно, вода, сол и мая.