Полезни факти
Авокадото е крушовиден плод с голяма костилка. Добива се от вечнозелено дързо от сем. Лаврови, което достига височина до 20 метра. Срещат се над 600 сорта основно разпространени в тропиците и субтропиците. Основните три вида са мексиканско, гватемалско и западноиндийско.
Авокадото ускорява метаболизма и подобрява храносмилането. Включването му в диетата прави хранителното меню по-балансирано и по-здравословно. То е висококалоричен плод, но с нисък гликемичен индекс, а съдържащите се белтъчини и омега-6 ненаситени мастни киселини го правят идеален заместител на месата и млечните продукти.
Съдържание: големи количества витамин К , А, C, D, Е витамини от групата В, минерали: калий, цинк, мед, магнезий и желязо.
Хранителен състав на 100 грама авокадо: 190 ккал; 2 г белтъчини, 14,5 г мазнини, 1,9 г въглехидрати
За да са максимално добри вкусовите му качества, авокадото трябва да е добре узряло, при леко натискане трябва да е еластично, а не твърдо. Кората трябва да е плътна, без петна и вдлъбнатини.
Освен сурово, авокадо може да се използва като съставка на различни салати, предястия, основни ястия, сосове, десерти и други. Основна съставка е на прочутото гуакамоле.
Маслото от авокадо също е с много високо качество и е широко използвано в козметиката.
Ползи за здравето
Укрепва имунната система и стабилизира нервната система.
Авокадото намалява нивото на “лошия” холестерол в кръвта и спомага за нормализиране а кръвното налягане.
Намалява риска от сърдечносъдови, ракови, очни, чернодробни, жлъчни и бъбречни заболявания.
Предпазва от язва, гастрит, анемия и захарен диабет.