Бургер с пилешко и сос айоли
минути
порции
сложност
Съставки
- 4 броя бургер питки
- 1 с.л. масло
- 50 г микс от зеленолистни салати
- 1 бр. авокадо
- 3-4 с.л. зехтин
- 2 броя пилешки гърди
-
за маринатата:
- 2 ч.л. лимонова кора
- 3 с.л. зехтин
- 2 ч.л. сушена мащерка
- 50 мл лимонов сок
- 1 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. черен пипер млян
-
за сос Айоли:
- 2 броя жълтък
- 250 мл олио
- 4 скилидки чесън стар
- 3 с.л. лимонов сок
- 1-2 ч.л. вода
- 1 щипка сол
Начин на приготвяне
-
Мариновайте пилето. Смесете всички за марината в плитък съд. Разрежете пилешкото на тънки парчета и начукайте между два листа хартия за печене до дебелина 1 сантиметър. Мариновайте 30 минути.
-
Пригответе соса. Пасирайте чесъна, посолете и разбийте със жълтъците. На тънка струйка налейте олиото, като бъркате непрекъснато. Добавете лимоновия сок и водата и разбърйате отново. Сместа трябва да бъде по-рядна от майонеза.
-
Срежете питките на две и намажете с тънък слой масло
-
Сложете шепа свежа салата
-
Отгоре поставете 3 резенчета авокадо
-
Добавете пилето изпържено в сгорещен тиган за по 2-3 минути от всяка страна
-
Полейте със сос айоли и покрийте с капачето на питката
Стоян Георгиев