Свети Валентин

Денят на влюбените или Свети Валентин може да е кръстен на християнски светия, но всъщност има по-скоро светски характер. За възникването на празника се носят редица легенди.

Най-разпространената легенда разказва за свещеника Валентин, който тайно женил войниците на римската империя за техните любими дами. Смята се, че по онова време браковете в армията били забранени, тъй като свободният неангажиран със семейство войник можел по-лесно да жертва живота си на фронта. Император Клавдий ІІ наказвал сурово онези, които нарушавали наредбата за безбрачие. Затова когато разбрал, че полевият лекар и при това свещеник Валентин провежда тайни венчавки, владетелят заповядал виновникът да бъде хвърлен в затвора.

Много скоро била изнесена и окончателната присъда – смърт. Легендата гласи, че преди смъртта си Валентин написал кратко прощално писмо до любимата си и го подписал „Твой Валентин“. По-късно свещеникът бил канонизиран като светец, а последното му писмо основало традицията да се подаряват любовни картички „валентинки“. Денят, на който влюбените празнуват, всъщност е денят на смъртта на Валентин. Според легендата той е бил екзекутиран точно на 14 февруари.

Православната църква има противоречиво отношение към Деня на влюбените. Римо-католическата църква също не разполага с доказателства за съществуването на реална фигура на име Валентин, обявен по-късно за светец. В наши дни празникът не е официален. Но каквато и да е историята на възникването на Деня на влюбените, празникът се чества с удоволствие от хората навсякъде по света. Влюбените си подаряват бонбони, плюшени играчки, картички и цветя. Много хора използват деня, за да направят своите признания в любов или предложения за брак, а сивите зимни улици разцъфват с ярки букети и красиви балони. И това е чудесно!

На този ден имен ден празнуват: Валентин, Валя, Валентина