Димитровден

На 26-ти октомври Българската православна църква почита паметта на Св. Великомъченик Димитрий Мироточец, добре познат като Димитровден. Тъй като е предвестник на зимата и студа светецът се свързва със света на мъртвите. Затова около празника се пада и една от най-големите Задушници.

В народния календар празникът на свети Димитър е свързан с поврат в годишното време и с началото на зимата. Според народното поверие в полунощ срещу празника на свети Димитър небето се отваря. След този празник се очаква и първия сняг. Свети Димитър се счита за покровител на зимата, студа и снега. На 26-ти октомври свършва традиционният период – от Гергьовден до Димитровден, за наетите сезонни работници – пастири, ратаи и др. Затова и празникът на свети Димитър се нарича още Разпус.

За празника на свети Димитър се приготвят различни ястия от птици и зеленчуци. Предлагаме ви да опитате оригинално ястие от Горни Дъбник, а именно пълнена кокошка със зеле и булгур(рецепта).

Така също за този празник е хубаво на трапезата ви да има като допълнение салата от пиперки и патладжани, така характерни за есенния сезон.

На този ден празнуват: Димитър, Димитрина, Димитрия, Деметра, Дима, Димо, Димка, Димчо, Димана, Драго, Драгомир, Драган, Митко, Митра, Митка, Митрана, Мита, Диян/а, Диан/a.