Чай Масала
минути
порции
сложност
Съставки
- 15 г кардамон зърна
- 15 г канела кори
- 10 г джинджифил
- 10 бр. карамфил зърна
- 15 г кориандър
- 1.50 мл краве прясно мляко
- 25 г черен чай
- 125 г кафява захар
- 20 бр. черен пипер на зърна
- 1 с.л. вода
Начин на приготвяне
-
Джинджифилът, най-добре пресен, се настъргва. Възможен вариант е и със сух джинджифил - счуква се на малки парченца, за да пусне повече аромат.
-
Кориандърът, кардамомът и карамфилът се счукват на ситно.
-
Канелата се начупва на дребно.
-
Тенджера се пълни до половината с вода, като подправките се слагат вътре и всичко се кипва.
-
Като заври, тенджерата се отмества от котлона и се добавя черният чай (насипен).
-
Похлупва се с капак и се оставя да се запари за 5-7 минути.
-
Добавят се млякото и захарта и отново се кипва.