Полезни факти

Сьомгова пъстърва само напомня сьомга, заради леко червеникавото месо резултат на натрупването на каротиноиди, приемани с храната. Всъщност това е търговското наименование на Oncorhynchus mykiss включващо два различни вида пъстърва.

Първоначално с това име е била обозначавана само морската пъстърва, която се придвижва между реките и моретата, чието месо се оцветява в червено заради поглъщаните от нея риби, рачета и скариди.

Всъщност разпространените в търговската мрежа сьомговите пъстърви са специално отглеждани, доста големи дъгови пъстърви, чиято храна съдържа набавяния от водораслите фитопигмент астаксантин.

Дъговите пъстърви са сладководни риби за разлика от роднините си - сьомгата и морската пъстърва. Родината им е Северна Америка, откъдето видът е пренесен в Европа, а у нас идва през 1924 г от Германия.