Полезни факти

Сокът е напитка от естествено съдържащата се в плодовете и зеленчуците течност.  Приготвя се чрез механично изстискване или накисване на пресни плодове и зеленчуци, без допълнителна топлинна обработка или разтваряне.

В домашни условия за приготвянето му се използват разнообразни ръчни или електрически сокоизстисквачки, с които се изтискват пресни плодове и зеленчуци. Голяма част от промишлено приготвени сокове се филтрират, като по този начин се отстраняват пулпата и власинките, но прясно изстисканият портокалов сок (наречен от английски фреш) е също популярна напитка.

Сок може да бъде продаван и в концентрирана форма или замразен и е необходимо да се добави вода за разтваряне, за да възвърне първоначалното състояние, но тези концентрати обикновено имат значително по-различен вкус от прясно изстисканите сокове.

За продажба на дребно соковете се пастьоризират преди опаковане. В допълнение на това общите методи за съхранение и преработка на плодови сокове включват консерванти, пастьоризиране, замразяване и изваряване.