Полезни факти

Извлечената от зърната на соята  млекоподобна напитка се нарича соево мляко.

Произхода му се свърза с ройон на Китай, в който соята расте естествено и е използвана за храна, дълго преди първите писмени свидетелства. По-късно соята и храните направени от нея са пренесени в Япония.  Счита се, че соевото или „зеленчуково“ мляко е открито и разработено от Лю Ан от династията Хан в Китай около 164 г. пр.н.е. На него се приписва и създаването на тофуто (соево сирене) в Китай, което 900 години по-късно се разпространява в Япония. 

В днешно време соята се използва най-масово като заместител на много месни продукти като например кайма, месни блокчета, шницели, кашкавал и други.

Тя съдържа всички полезни вещества, като протеини, но не съдържа натрупващия се във вътрешните стени на кръвоносните съдове вреден холестерол.