Полезни факти

Една от най-популярните български подправки е шарената сол.

В зависимост от района на произход има различен състав, но главните ѝ съставки са добре изсушена чубрица, сминдух, сладки и/или люти чушки от пипер, печена царевица, печени тиквени семки, сол, понякога и дива мащерка.

Най-често шарената сол включва поне 5 подправки, като задължителните са сол, червен пипер (обикновено нелютив, наричан сладък), чубрица, сминдух и мащерка. Освен тях в сместа се добавя и царевично брашно и/или галета, стрити на фин прах. 

Може да съдържа и лют червен пипер, и тогава тя се нарича пикантна. В пикантната шарена сол освен лютив червен пипер може да се ползва и стрит на прах чер пипер, или кимион, но наличието на тези подправки променят значително вкуса, характерен за шарената сол и затова се използват по-рядко.

В традиционната българската кухня се е използвала и готова обикновена смеска - наричана 'сол-пипер', която е  представлявала ситно стрит бял (или черен) пипер, осолен с дребно стрита готварска сол (на прах).