Полезни факти

Слънчогледовото олио е най-широко употребавяната мазнина у нас. То е растително масло, извлечено от семената на растението слънчоглед (Helianthus annuus). 

Като култура се появява в Северна Америка от където вначалото на 16-ти век е пренесена като декоративно растение в Европа. Като маслодайна култура в Европа за пръв път се използва в Русия в началото на 19-ти век. 

Слънчогледът е  третата по ред най-разпространена маслодайна култура след соята и рапицата,като най-големи производители са Китайската Народна Република, Русия, Аржентина, Франция, Украйна, Австралия. България е една от важните страни производителки в Европа.

В мазнината на слънчогледовите семки преобладават ненаситените мастни киселини. 

Съдържание: от 48% до 74% линолеична мастна киселина, която е основната омега-6 ЕМК, от 14% до 40% олеинова мастна киселина, която е основната омега-9 ЕМК, от 4% до 9% палмитинова мастна киселина, от 1% до 7% стеаринова мастна киселина

Олиото е изключително богато на омега-6 и омега-9 мастни киселини, чийто процент обаче варира драстично. Причините са както генетични (сортът на растението), така и свързани с почва и климат.

Слънчогледовото олио е богато на лецитин, който подпомага функционирането на клетките, като осигурява материал за клетъчните им мембрани и витамин Е, който освен като мощен антиоксидант, е известен и с подпомагащото си действие върху имунната и сърдечно-съдовата система.

Този вид олио е широко използвано в хранителната промишленост, за готвене, а също така се използва в козметиката като успокояващо средство.

Ползи за здравето

Високо олеичното слънчогледово олио съдържа мононенаситените мазнини омега-9. Те оказват влияние върху паметовите процеси, предпазването от рак и намаляването на кръвното налягане.

Има доказан антимикробен ефект, който успокоява кожата и снижава риска от инфекции.

Обогатява храненето с витамин Е и допринася за понижаване на вредния холестерол.

В зависимост от използваната суровина се срещат и други видове олио.

Сусамово олио е растителна мазнина, извличана от семената на сусама. Широко използвано е като основна мазнина за готвене в южните части на Индия и като овкусител в китайската, японската и корейските кухни.Сусамовото олио намира широко приложение и в медицината, тъй като има високо съдържание на антиоксиданти и полиненаситени мазнини, които спомагат за регулиране на кръвното налягане. В аюрведа сусамовото олио традиционно се използва за облекчаване на симптомите на стреса.  Съдържа големи количества витамин Е и естествен слънцезащитен ефект, поради което намира широко приложение и в козметичната индустрия.

Чрез пресоване на зърната на соята (Glycine max) се получава соево олио наричано още соево масло. След като е извлечено суровото соево олио, то се рафинирана и пречиства, преди да се превърне в краен продукт, който представлява бистра жълта мазнина, на външен вид приличащ на почти всяко растително масло. Използва се за готвене, като в последните години се превръща в предпочитана мазнина, предимно от хора които търсят по-здравословен начин на хранене, подобно на зехтина и фъстъченото олио. Често се смесва с други масла, като по този начин се добива микс за готвене и овкусяване, чиято цена е по-ниска.

При преработката на фъстъци се получава органична мазнина, т.нар. фъстъчено олио, което след обработка запазва аромата и вкуса на фъстъците. Широко използвано е в китайската и азиатската кухня. Има висока точка на задимяване в сравнение с много други масла за готвене. Основните му съставки са олеиновата киселина (56,6%) и линоловата киселина (26.7%).

От семената на растението рапица (Brassica campestris esculenta) се добива рапично олио.