Полезни факти

Медът е хранителен продукт направен от пчелите чрез преработка на нектар от цветя. Има гъста консистенция и изразен сладък вкус.

Хранителен състав:  до 21 % вода, до 74 % фруктоза и глюкоза, 2–3 % захароза, малко декстрин, органични вещества и минерали. В състава си включва главно плодове и гроздова захар, които разлика от захарозата се усвояват напълно от нашия организъм.

Медът съдържа витамини В, Н, С, К, фолиева и пантотенова киселина, хлор, цинк и някои редки елементи, необходими на организма: алуминий, бор, хром, литий, никел, олово, титан, осмий.

Общоприетата дневна норма за прием на мед е от 1 до 2 грама на килограм тегло при възрастен човек, разделена на три и повече приема. Приеманото количество не трябва да надвишава 120-150 грама, но в такъв случай ще трябва да се спре напълно консумацията на захар и съдържащите захари продукти - бял хляб, макарони, картофи. Медът може да се приема на четири пъти: три пъти преди основните хранения - закуска, обяд и вечеря, и четвърти път - половин час преди лягане.

За лечебни цели при повишена киселинност на стомашния сок медът трябва да се разтвори в топла вода с температура не по-висока от 40-42 градуса, за да не се разрушат ценните органични вещества, съдържащи се в него. 

Известни са няколко хиляди растения, от нектара на които пчелите правят мед, и всяко едно от тях си има своите особености:

Елдовият мед е добър при анемия. 

Липовият е незаменим при настинка и грип. 

Планинският кестен нормализира работата на пикочните органи, а млечката – на дихателната система.

Медът от дяволска уста успокоява и употребата на една лъжичка от него може да подобри драстично съня. 

Най-рядко алергия се предизвиква от меда от бяла акация.

Ползи за здравето

Медът е един от най-ценните хранителни продукти. За разлика от синтетичните лекарства, смесването му с други лечебни продукти има синергично (ускоряващо лечебното) действие, вследствие на което действието му става неколкократно по-ефективно. 

Медът е богат на хранителни вещества, необходими здравето на кожата. Подхранва кожата благодарение на антиоксидантите в състава си. Изключително полезна съставка е за регулиране на влагата в кожата, осигурявайки дълготрайна хидратация.

Пчелният мед се препоръчва най-вече за мазна и комбинирана кожа, тъй като има противовъзпалителни и антибактериални свойства. Подобно на киселото мляко, той съдържа пробиотици, които стимулират възстановяването на баланса на кожата, като я възстановяват от стреса.

Рецепти за здраве:

При слаби нерви се препоръчва приемане на чист пчелен мед разтворен в чаша топла вода по схема: 30 минути преди закуска - 30 гр. мед, 20 минути преди обяд - 40 гр. мед, и 2 часа след вечеря - 30 гр. мед. Лечението продължава 40-50 дни, след което състоянието се подобрява значително. 

За лечение на колит се прави смес от 100 грама ленено брашно, по 100 грама мед и зехтин, която се взема сутрин и вечер по 1 ч.л. от сместа половин час преди ядене. 

Изгорено се намазва с чист мед, ако това се повтаря на всеки два часа няма да се появят мехурчета. 

Срещу безсъние се изяждат по 2-3 лъжички чист мед преди лягане.

Комбинацията от мед и канела е изключително полезна - подпомага отслабването и е ефективна срещу някои видове рак. Ако инфектираните венци се намажат с паста от мед и канела, болката се облекчава, спира кървенето и инфекцията не се разпространява. Пиенето на мед и канела, разтворени в топла вода прочистват пикочния мехур.

При изтощение: Счукват се 300 гр. орехови ядки. Смилат се на машинка за месо 300 гр. сушени кайсии и стафиди, 2 лимона с корите. Всичко се смесва добре с 300 гр. мед. Приема се по 1-2 ч.л. дневно. Съхранява се в хладилник.