Полезни факти

Мандарината е неголямо, вечнозелено субтропично плодово дърво с тъмнозелени, блестящи листа. Принадлежи към сем. Седефчеви (Rutaceae) и е един от най-известните представители на цитрусите.

Мандарини се отглеждат в Китай, Япония, Южна Азия. Култивират се в бившия Съветски съюз, САЩ, Средиземноморието и др. В България може да се отглежда само в оранжерии или стайно.

Дървото достига височина от 2,5-4 метра, но се среща и като храст с нежни и ухаещи цветове. Плодовете са значително по-дребни от портокаловите с диаметър 5-8 см и тегло между 60 до 140 грама, със сферична, леко сплесната форма.

Плодът е с нежно и сочно, сладко-кисело месо, покрито с тънка оранжева кора. Може да се консумира в прясно или преработено състояние. От кората се получава етерично масло, което се използва в хранителната промишленост и парфюмерията.

Съдържание на 100 грама плод мандарина: 0 – холестерол; 35 килокалории; 81,4 г вода; до 17 г захари (според сорта, но предимно фруктоза); 42 мг витамин С; 18 мг витамин А; 32 мг калций; 210 мг калий; малки количества В1, В2, РР и каротин.

Ползи за здравето

В този плод не може да има нитрати, тъй като те не се съвместяват с лимонената киселина. Цитрусите се приемат за убиец на нитратите, поради силните им пречистващи свойства. Доказано е, че лимонената киселина, която се съдържа в тях, влиза в силна биохимична реакция с нитратите и спомага за унищожаването на токсините. Това може да се използва като нова стъпка по пътя на здравословното хранене.

Подобно на всички останали цитрусови плодове, мандарината е изключително богата на витамин С. Съдържа и така необходимия витамин А, нужен за имунната система и полезен за очите.

Мандарините са богати и на витамин D предпазващ от рахит и на витамин К, особено важен за еластичността на кръвоносните съдове.

В кората на мандарината се намира веществото терпен, което действа противотуморно, а също съдейства за потискане струпването на кръвни плочки, като по този начин помага да се предотврати образуването на съсиреци в кръвоносните съдове, свиването на бронхите и тяхната свръхчувствителност - така отслабва предразположението към астма и спазми на кръвоносните съдове.

Съдържащия се в плода бром помага на нервната система.