Полезни факти
Сметана е млечен хранителен продукт, който се произвежда от високомаслено прясно или квасено мляко (квасена сметана).
Получава се от нехомогенизирано мляко с високо съдължание на мазнини, като обикновено се отделя на повърхността на съда с мляко, тъй като мазнините в нея са по-леки от водата в млякото. След подваряване прясно издоеното мляко веднага се сипва в широк съд, поставен в студена водна баня. След около час, със ситна мрежеста лъжица (цедка) каймакът се обира, и се оставя в хладилник за 24 часа за отцеждане. Така получената прясна сметана се разбива до хомогенна маса. Трайността й е около 5 дни при температура 10 градуса.
От сметана може да се произведе от краве масло.
Сметаната се използва най-вече при приготвянето на ястия и в сладкарството.
Хранителна стойност за 100 грама течна сметана: калории – 130 kJ, мазнини – 11 гр, натрий – 41 мг, калий – 130 мг, въглехидрати – 4 гр, вода – 80 мл
Видове сметана
Заквасената сметана се получава от прясна сметана, охладена след пастьоризация до 20° и заквасена с ароматообразуващи млечнокисели бактерии. След като киселинността й се повиши до 60°, се охлажда до 5°, зрее 48 ч. и се предлага на пазара. Заквасената сметана може да се използва за готвене, но е по-подходяща за сладкиши, десерти, бисквитена торта, подходяща е и за омлети, плодови салати, печени тиквички със сирене и др.
Течната сметана не е подсладена и се използва за сосове към печени меса, гъби, крем супи – придава плътност и вкус.
Крем фреш (Creme fraiche) е заквасена сметана с масленост 28%. Тя е по-гъста от заквасената и не толкова кисела. Използва се за приготвяне на италианското сирене Маскарпоне.
Подходяща е за добавка в сосове и се използва при приготвяне на десерти.
Сладкарската течна сметана е направена специално за разбиване и лесно се получава бита сметана. Използва се за добавяне към десертни кремове.
Бита сметана може да се получи от млечна или растителна сметана. Тя е разбита на пухкав крем и се добавя към различните видове кафе, капучино и др.
Сметаната на прах е на растителна основа и обикновено се разбива с прясно мляко в мискер. Използва се за украса и пълнеж на сладкиши.
Сметаната за кафе е нискомаслена сметана, която може да бъде течна или суха и се продава в малки опаковки.