Полезни факти

Дюлята (Cydonia oblonga) е невисоко дърво, което цъфти с красиви бледорозови цветове.  Тя е единствен представител на биологичния род Cydonia.

Плодовете на дюлята са много плътни и ароматни, но рядко се консумират в прясно състояние, а по-често се използват за направата на сладка, мармалади, нектари, компоти и желета.

Плодовете са полезни, тъй като са богати на витамини (А, С, Е, В1, В2, В6 и РР), минерални соли, захари, пектин и танини. Ето защо се смятат за много ценен плод за деца, страдащи от анемия.

Съчетанието на дъбилни (танинови) вещества с пектин в плода на дюлята го прави полезен при всички случаи, където е необходимо да се действа едновременно против възпалението на лигавицата на храносмилателните органи и затягащо. 

Семената на дюлята съдържат фруктоза, глюкоза, калий, калций, фосфор и мед и се използват в народната медицина за различни отвари.

Дюлята е с нисък гликемичен товар, което я прави подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло. Дюлята е подходяща и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта.