Полезни факти

Дулсе де лече е сладко изкушение, което се приготвя от сварено на много бавен огън мляко с обилно количество захар. Десертът е познат по целия свят и е изключително популярен - използва се като съставка в различни сладкиши, торти, кафета и сладоледи, намазан върху прясно препечен хляб или просто се консумира в чист вид.

В превод от испански името му означава „сладко от мляко”. Според една от легендите за произхода му, веднъж докато приготвяла лечада (питие от сварено мляко и полукарамелизирана захар), прислужницата на важния аржентински военен от 19-ти век Хуан Мануел де Росас, отишла да посрещне гости и толкова се забавила, че когато се върнала, лечадата се била превърнала в гъста желирана маса с кафеникав цвят. Французите, разбира се, не остават по-назад и имат своя история за confiture de lait, в която също са замесени военни и заплесване, само че според тях това се е случило пет века по-рано в Нормандия. Други вариации на тази легенда касаят по-късен период и в тях се намеква, че виновният готвач е бил от армията на Наполеон.

В наши дни Дулсе де лече може да се приготви много лесно само от кутия кондензирано мляко, няколко литра вода, дълбока тенджера и черпак.