Полезни факти

Дафинов лист са изсушените листа от лаврово дърво (Laurus nobilis) разпространено единствено в района на Средиземноморието и Мала Азия. 

Събирането на листата става през есенно-зимния период. Стига да се съхраняват в сухо помещение, те имат срок на годност няколко години. Пресните листа се подлагат на промишлена преработка, а след това от тях се извличат етерични масла със специфичен аромат.

Съдържат много етерични масла, главно цинеол. Употребяват се в кулинарията като подправка на пикантни ястия. Комбинира се добре с лук, чесън, бахар, вино, черен пипер.

Дафиновият лист съдържа фитонциди (летливи фракции на етеричните масла, способни да убиват микробите), танини, минерали и мастни киселини.

Ползи за здравето

Дафиновият лист в ефективен естествен антибиотик, а също така е важен и за метаболизма. Други ползи от него са в борбата с възпаленията, оттоците, укпрева имунната система.

Дафиновият лист се препоръчва при нарушен апетит – не само връща желанието за хранене, но и се грижи за правилното храносмилане, защитава черния дроб и предпазва от стомашен дискомфорт. А смес със царевично олио помага при артрит, миозит и ревматизъм. 

Отвара, която е изготвена въз основа на дафиновия лист, се използва за ускорение на отделянето на нежеланите соли, помага и за проблеми със жлъчката. Не по-малко ефективен е при диабет и хемороиди.

Дафиновите листа са добре познати и като козметичен продукт - благодарение на фитонцидите, можете лесно и бързо да се справите с всякакви кожни раздранения,  мъртвите кожни клетки и някои алергии.

При синузит моментално облекчава дишането – препоръчително е една капка в носа от маслото, получено от ценната подправка. 

Можете да приготвите маслото и сами – на дребно нарежете 30 г. листа и ги залейте с чаша растително масло. Сместа трябва да престои 4-5 дни.