Зелева супа
минути
порции
сложност
Съставки
- 3 с.л. краве масло
- 1 гл. лук кромид стар
- 1 гл. зеле бяло
- 1 бр. моркови
- 1 стр. целина
- 1 бр. дафинов лист
- 4 бр. черен пипер на зърна
- 8 ч.ч. вода
- 2 бр. картофи
- 2 к.л. сол хималайска
- 1 щипка черен пипер млян
- 3 стр. копър пресен
- 6 с.л. сметана квасена
Начин на приготвяне
-
В голям тиган се сотира лука в маслото, докато стане прозрачен. Добавя се зелето, нарязано на парчета, морковите, ситно рендосани, и целината. Сотират се за около 3 минути, като се разбърква леко.
-
Слагат се дафиновия лист, зърната пипер и водата. Може да се замени със зеленчуков бульон по желание. Течността се оставя за заври. Котлона се намаля, съда се покрива и се оставя за 15 минути да къкри.
-
Слагат се картофите, едро нарязани, увеличава се температурата и се оставя да заври отново. След това се намаля, похлупва и се оставя на огъня за още 10-ина минути, или докато картофите омекнат. В този момент, по желание, може да се сложат два домата, нарязани на парчета, и супата да се остави да поври с тях за още 5 минути.
-
Подправките се поръсват на вкус. Изваждат се дафиновия лист и зърната пипер от супата.
-
Зелевата супа се сервира в затоплени купички, поръсена с копър и гарнирана с лъжица заквасена сметана.