Полезни факти

Ромът се произвежда в множество разновидности, като леките „бели“ ромове обикновено се използват в коктейли, докато „златният“ и тъмният ром се ползват в кулинарията. Представлява дестилирана алкохолна напитка, направена чрез процес на ферментация и дестилация на остатъчните продукти на захарната тръстика меласа и тръстиков сироп.

Бистрият дестилат получава тъмен цвят след като се налее да „старее“ в бъчви от дъбова или друга дървесина, а допълнително може да бъде оцветен с добавяне на карамел.

Известни области на производство на ром са Карибите и поречието на река Демерара в Южна Америка, както и Австралия, Индия, остров Реюнион и на други места по света. Ромът е част от културата на много от островите от Западните Индии, като силни асоциации прави с Британския кралски флот и пиратите.

Ромът се пие чист с лед или в състава на много известни коктейли: Акапулко, Дайкири, Куба Либре, Мохито, Пиня колада и други.