Полезни факти

Брюкселското зеле представлява право, високо и неразклоняващо се растение с едри, крехки и издължени листа. Спада към едно семейство с броколите, зелето и карфиола – Кръстоцветни.

Околко стъблото му спираловидно са разположени самите глави на зелето, които наброяват 80-100 при едно растение. Те са крехки и нежни, притежават отлични вкусови качества.

Историята му може да се проследи назад до времето на Римската епоха, когато за пръв път е култивирано в Италия. През 1200 г започва да се култивира в големи количства в Белгия откъдето идва и името му "Брюкселско зеле" от 1587 г.

В кулинарията се съчетава добре в лимоновия сок, индийското орехче, чесън, зехтин, горчица, копър и други. Слага се в супи и яхнии.

Съществуват няколко различни хибридни сортове брюкселско зеле: Оливър е най-ранния сорт, който е с наситен зелен цвят, по-плътен, отколкото по-късните сортове и е с доста лек вкус. Той се бере ръчно. Други сортове са Джениус и Рампарт.

Съхранява се добре в хладилник до 4-5 дни, а може и да се замрази във фризер.

Може и да се замрази, но преди това се измива добре и се поставя в подходящ плик във фризера.

Ползи за здравето

Чудесен източник на витамин А и С, витамин К, който играе важна роля в съсирването на кръвта и витамин В, който стимулира образуването на червени кръвни телца. Съдържа също цинк, калий, калций, фосфор, магнезий и манган.

Брюкселското зеле е богато на глюкозинолати - съединения, които принадлежат към групата на фитохимикали, наречени изотиоцианати, които премахват потенциални канцерогени от организма.

Брюкселското зеле съдържа много фолиева киселина, която е важна за бременни жени или такива, които се опитват да забременеят.

Брюкселското зеле се препоръчва при алергии, анемия, запек, безсъние, диабет, нарушения на панкреаса, бронхит и други.

Брюкселското зеле, както и другите кръстоцветни зеленчуци, подсилват ензимите, предпазващи организма ни от отравяне.

То е много нискокалорично и се препоръчва при хора спазващи диетичен хранителен режим.