Полезни факти
От ядките на бадема (Prunus amygdalus) се добива масло с бледо жълт цвят, което има много разностранно приложение. Използва се като полезен за здравето хранителен продукт, в аромотерапията, а също така влиза в състава на много козметични продукти.
Среща се в две разновидности в зависимост от използваната суровина за добив – горчиво (извличано от растителната част на горчивия бадем) и сладко (от семената на сладкия бадем). Продължителната употреба на горчивото масло е вредна за организма и за масово и пълноценно приложение се използва само сладкото бадемово масло.
Съдържание: голямо количество витамини A, Е, D, B1, B2 и B6, магнезий и калций
Бадемовото масло съдържа и голямо количество мононаситени киселини, омега – 3 и други мастни киселини, което го превръща в идеален, много по-здравословен заместител на растителното олио в готвенето.
Абсорбира се бързо от кожата и действа изключително подхранващо на организма.