Трифон Зарезан

На 1-ви Февруари по нов стил и на 14-ти февруари по стар стил се празнува Трифон Зарезан, познат като Деня на Лозаря. Празникът е в чест на Свети Трифон, като тогава празнуват лозарите, градинарите, соколарите и кръчмарите.

Според традицията стопанката на къщата омесва пита, сготвя пълнена кокошка с ориз и булгур, напълва с вино бъклица, украсена със здравец. „Под ръка“ с всички тези блюда, стопанинът на къщата отива на лозето.

На нивата мъжете се прекръстват, вземат лозарската ножица, зарязват и поливат с вино отрязания корен. Всички си слагат на главата венец от отрязаните пръчки. Този, който е избран за цар на празника носи венец и на рамото, като често това е най-заможният от селото. Лозарите минават край всяка къща и всички ги черпят с най-хубавото си вино, за да бъде добра реколтата.

На празничната трапеза освен кокошка трябва да има печена луканка, домашен бабек, печени захаросани ядки и сушени плодове. Обрената пита трябва да бъде приготвена с мая, а освен пълнена кокошка на трапезата бихте могли да поднесете и кавърма по воденичарски.

На Трифонов ден имен ден имат Трифон и Трифонка.