Илинден

На 20-ти юли почитаме паметта на Свети Илия, който предсказва идването на Исус Христос, заради което получава прозвището Пророк. Преданията гласят, той е единственият светец, чийто земен живот не приключва със смърт, а бива отнесен на небето от огнена колесница, теглена от огнени коне. На този ден не трябва да се работи дори и вкъщи, като единствено изключение е приготвянето на храна.

По традиция празника се отбелязва със селски курбан – коли се бик, теле или овца. Когато в семейството има именник се коли най-стария петел и се прави яхния, пече се обреден хляб и децата се гощават със сладки.

За да се умилостиви господарят на мълниите се замесват и обредни хлябове, наречени "боговица" и "колач за Св. Илия". Семейството се събира около празничната трапеза, а най-възрастният я прекадява.

Според народните поверия, набраните билки на Илинден са особено лековити и помагат при болки в очите, висока температура и гнойни рани. Счита се още, че ако човек се изкъпе на празника, няма да го лови мълния.

На Илинден празнуват всички кожари, грънчари и пивовари, защото Свети Илия е техен покровител, а именници са Илия, Илияна, Илиян, Илиана, Илиан, Илина, Илко и сродни на тях имена.