Благовещение

Благовещение е празник на всички християни: православни, католици и протестанти, който се празнува на 25-ти март. Библията гласи, че на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че ще бъде осенена от Свети Дух и ще роди Спасителя на човешкия род.

Денят е наричат още „Благовец“ и през миналия век е празнуван като Деня на майката и са отслужвани литургии, песнопения и сказки.

Вярва се, че с Благовещение започва пролетта и затова на този ден се яде „нещо зелено“ – лапад, коприва, спанак. Капамата с лапад или зелената баница са чудесни варианти за отбелязване на празника подобаващо.

Меси се „шарена“ пита, намазва се с мед и се раздава на близки и съседи. Тъй като празникът се пада по време на Великденските пости, на трапезата трябва да има постни гозби, но се разрешава и риба. Пълнена пъстърва и каша от коприва с орехи са сред най-забележителните рецепти за Благовещение.

По традиция се яде лучник или се замесва хляб с формата на змия. Вярва се, че на този ден излизат змиите, гущерите и самодивите и идват ластовичките. Народният фолклор гласи, че на този „благ ден“ отровите губят своята сила и болката е по-слаба. На този ден пчеларите отварят кошерите, за да е по-сладък меда.

Имен ден имат Благовест, Блага, Благой, Добрин, Добри.