Нови приложения в кухнята

Най-ценена в кулинарната сфера като ферментиращ елемент, содата за хляб има най-разнообразни други приложения в кухнята.

Ето няколко от любимите ни.

По-лесно белене на варените яйца

Според учения Харълд Макджий, една от причините, поради които варените яйца са трудни за белене, е свързана с техните нива на водороден показател.

Яйчният белтък е с естествено нисък pH и заради това се задържа за черупката. Добавянето на малко сода бикарбонат във водата (Макджий препоръчва половин чаена лъжичка на литър вода) повишава алкалността, и съответно pH на белтъка, така че свареното яйце е по-лесно за белене. (С една уговорка: добавянето на сода придава на яйцата мирис и вкус, така че внимавайте!)

Почистване на грил

Гриловете се използват активно през цялото лято, и към края на сезона те изглеждат доста зле. Содата прави натрупалата се с месеци овъглена, задържала се върху тях храна по-лесна за почистване, заради леко абразивните си и леко алкални свойства, което спомага за разтварянето на мръсотията и мазнината по-лесно от сапуна.

За да почистите решетката, махнете я от грила и използвайте четка, за да я изстържете с разтвор от сода и малко вода. Измийте и започвайте да трупате рецепти за следващия сезон.

Подходяща за подобни на кейк бисквити

Любителите на печивата отдавна се стремят да създадат бисквити с парченца шоколад с перфектна текстура - цел, която зависи от сложна поредица от взаимодействия в и извън фурната. Едно от нещата, които можем да осмислим: содата за хляб набъбва при нагряване, което кара бисквитите да набухват, вместо да се разпростират хоризонтално. Ако обичате пухкави, наподобяващи кейк бисквити, добавете щипка сода бикарбонат в рецептата.

Премахване на миризма от ръцете

Луковите растения - лук и чесън, придават на почти всичко по-добър вкус, но мирисът им може да остава по ръцете ви изключително дълго.

Отървете се от него, като търкате супена лъжица сода за хляб между ръцете, след което я отмиете. (Може да добавите и малко течен сапун към содата, ако желаете.) Содата бикарбонат премахва ароматите, като неутрализира и киселините, и основите, действайки като буфер между неприятния аромат и вас.

Карамелизиране на лук

Карамелизираният лук има прекрасен вкус, но приготвянето му изисква много време. Ускорете процеса на карамелизиране (още наричан "реакция на Майар"), като добавите половин чаена лъжичка сода за хляб на килограм лук. Содата е алкална, което повишава pH на лука и ускорява карамелизацията.