Има над 600 типа ментови растения

Разхлаждаща и освежаваща, ментата е билка, която расте обилно, и е налице навсякъде, където погледнете.

Ще я откриете в чайове, десерти, коктейли, сосове, продукти за тяло, паста за зъби и други.

Какво прави тази ароматна билка толкова гъвкава и обичана? Нека се запознаем с някои интересни факти за ментата.

Произход

Научното название на ментата е Mentha requienii. Името ѝ произлиза от гръцката митологична героиня Минте, нимфа, превърната в ароматното растение.

От хилядолетия ментата се използва като символ на гостоприемство. В древна Гърция тя се е втривала в масите, за да приветства гостите.

Билката също така се е употребявала за пречистване на въздуха в храмове и домове. В Близкия изток, ментовият чай е бил и все още си остава напитката, предлагана на гостите при пристигането им.

Повечето сортове мента произхождат от Европа и Азия, но има и някои видове, които са типични за Северна и Южна Америка.

Разновидности на ментата

Има над 600 типа ментови растения, сред които са кръглолистна (ананасова), ябълкова, портокалова, водна и дълголистна (конска) мента. Когато говорим за мента, най-често визираме два конкретни типа: лютива мента и градинска мента (джоджен).

Лютивата мента, парадоксално, е известна още като "сладка мента", тъй като именно нея ще откриете в бонбони, дъвки, чайове, желета, сиропи, сладолед и други сладкарски продукти.

Джодженът е известен като пикантна билка, и затова него използваме основно като подправка при готвене.

Многото варианти за употреба на ментата

Ментата понякога присъства в мароканския тажин и египетските смеси от подправки. Ментата също се използва при готвене на ангешко - стил на готвене, предпочитан най-вече в Англия и САЩ. Тя е невероятно популярна в Турция, Иран и Индия, където се използва в кюфтета и сосове.

Мента също така ще откриете в много индийски чътнита и базирания на йогурт сос раита. Индийците предпочитат да съчетават ментата с други подправки със силен мирис като чили, кокос и зелено манго.

В Малайзия, ментата се използва в комбинация с галангал (сиамски джинджифил) и други ароматни подправки за лакса, пикантно ястие с нудли. Естествено, билката е задължителна съставка и в гръцката салата дзадзики.

Що се отнася до коктейли, прясната мента изпъква в мохитото и ментовия джулеп. Билката е основата на вкуса на ликьора Creme de menthe, който се използва за смесване на коктейли като "Жило" и "Скакалец".

Как да купувате мента

Нищо не може да се сравни с аромата на прясна мента. Търсете равномерно зелени листа без тъмни петънца.

Когато изсъхне, ментата става много тъмна на цвят, но това не влияе на аромата ѝ. Когато купувате суха мента, търсете такава, която все още е ароматна.

Градинската мента би трябвало да е с остър мирис, докато лютивата мента наподобява по аромат пипер. Ако изсушената мента е изгубила аромата си, това означава, че растението е старо.

Как да съхранявате прясна мента

Ментата обича вода. Прясната мента е най-добре да се държи в хладилника. Просто увийте прясната мента във влажна хартиена кърпа и после свободно я увийте в пластмасово фолио. Сушена мента се съхранява най-добре във вакуумен контейнер, на място далеч от светлина и влажност.

Ползи за здравето от консумацията на мента

От древни времена ментата се използва за лечение на храносмилателни и дихателни проблеми. Сега учените откриват и други ползи за здравето, особено при жените.

Ментовият чай доказано понижава тестостерона при жените с поликистозни яйчници. Той също така предотвратява болките в зърната и увреждането им при кърмещи майки, според изследвания, цитирани в Healing Spices, книга, писана от Бхарат Агарвал и Дебора Йост.