За по-малко от час
Хладилникът ви е пълен със сезонни зеленчуци, които не знаете как да използвате? Опитайте да си направите зеленчуков бульон.
Бульонът се прави лесно, по-добър е от индустриално произведения си еквивалент, и е перфектен за добавяне на вкус към ястия.
За разлика от този, който ще откриете по рафтовете на супермаркета, домашно направеният бульон със сигурност не съдържа глутамат, хранителна добавка, използвана в индустрията за добавяне на приятен вкус, но който предизвиква и алергични реакции у някои хора.
Да не забравяме и вкуса, който само сезонните зеленчуци могат да предложат: основният ни съвет е да разнообразявате съставките в зависимост от сезона, когато приготвяте кубчета бульон или екстракт.
Така гарантирано ще използвате качествени съставки и ще разнообразявате вкуса.
Ето как да приготвите у дома зеленчукови кубчета бульон или екстракт.
Поставете 1 кг сезонни зеленчуци в блендер (за предпочитане е да избягвате тези с твърде силен вкус, като броколи и карфиол), подправки на вкус, чесън, босилек и т.н.
Прехвърлете надробените на ситно зеленчуци в незалепващ тиган с 200 г сол.
Гответе без капак в продължение на 20 минути, разбърквайки минимално, докато водата от зеленчуците се изпари.
Поставете зеленчуците, все още горещи, в буркани и добавете няколко капки мазнина. Когато изстинат ги сложете в хладилника и ги съхранявайте там.
Направеният у дома екстракт може и да бъде замразен.
В този случай, след като напълните съдовете с горещите зеленчуци, не добавяйте олио и изчакайте, докато изстинат, след което ги замразете.
Ако пък по някаква причина предпочитате традиционните кубчета бульон за единична порция, просто излейте зеленчуците във формички за лед и следвайте същата процедура. Олио може да бъде добавяно само след като извадите съдовете от фризера и те са готови за употреба.