Няколко базови правила при готвенето на паста

Крайно време е да спрете да поднасяте преварена паста с консистенцията на бебешка храна. Следвайте тези няколко съвета, за да приготвяте съвършена паста.

Използвайте голяма тенджера за готвене на паста

Тенджерата ви трябва да бъде достатъчно голяма за да побере водата и пастата. Запомнете това правило – За всеки 100 грама паста са ви необходими 1 литър вода и 10 грама сол. Посолването на водата за варене, ще добави много вкус към пастата ви.

Не бързайте да добавяте пастата 

Преди да добавиоте пастата във водата, уверете се, че тя наистина ври.

Не добавяйте масла към водата за варене

Вероятно сте чували, че ако добавите малко зехтин към пастата, тя няма да се слепи. Пълни глупости. Не добавяйте към водата за пастата олио, зехтин, масло или какъвто и да е подобен продукт. Това само ще попречи на пастата впоследствие да поеме соса, който ще добавите към нея.

Разбъркайте

За да не се слепи пастата ви, просто разбъркайте два три пъти в първите минути на варенето.

Варете пастата непокрита

Не слагайте капак на тенджерата за варене. Така само може да си осигурите повече работа, след като водатат изкипи върху котлона.

Засечете времето

Спрете да хвърляте паста по стените на кухнята си. Ако засичате времето за варене с таймер, не може да сбъркате. Или поне докато не станете много добри в това. На опаковката има указано време за готвене. Спазвайте го. Още по-добре е ако извадите пастата от водата минута по-рано.

Не изплаквайте след отцеждане

Не изплаквайте пастата със студена вода. Със сигурност не изплаквате повечето неща, които готвите. Това само ще отмие нишестето, което помага на соса да полепне по пастата. Ако приготвяте салата, просто добавете малко зехтин в купата и разбъркайте.

Довършете пастата в соса

Горещата паста добавяйте веднага в съда със соса. Разбъркайте добре и свалете от котлона.

Запазете водата от варенето

Не бързайте да изхвърлите водата от варенето. Винаги може да ползвате малко от нея, за да постигнете точната консистенция на соса. Нишестето във водата само ще го направи по-богат.