Колумнист в Wall Street Journal, дава някои съвети

Оживена събота вечер е, и вие сте насред магазина за вино, като очите ви бързо обикалят по редовете от бутилки. Облечени сте като за парти и естествено закъснявате. (Имаше задръстване! Метрото закъсня! Да, знаем.)

Продавачът наднича над рамото ви в очакване — вероятно безмълвно критикувайки ви — докато вие отчаяно посягате към неизвестна бутилка червено вино и бързате да си тръгнете.

Лети Тийг, колумнист на тема вино в Wall Street Journal и автор на книгата Wine in Words, дава някои съвети, които ако следвате ще направят ситуацията в магазина не толкова плашеща.

Ето петте правила на Тийг за подаряване на вино.

1. Носете "магнум", и ще станете акцентът на партито

Донесете "магнум" бутилка вино и моментално се превръщате в центъра на партито (разнасяйте я из компанията и наливайте в празните чаши за допълнителен ефект).

Въпреки че се равнява на съдържанието на две бутилки, по думите на Тийг "магнум" бутилката изглежда по-скоро "като четири-пет бутилки, вместо две." Магнумът често е или много изгоден като цена, или е доста скъп — а и в двата случая изглежда, че знаете за какво говорите – и какво пиете.

2. Избирате между две бутилки? Вземете червено, вместо бяло

Тийг не вярва, че "червеното вино изначално превъзхожда бялото" — всъщност тя пие по много и от двете.

"Поради някаква неизвестна причина обаче повечето хора изглежда вярват, че червеното е по-изисканият избор," пише Тийг в книгата си. Това може и да не е вярно, но червеното винаги е безопасен избор — освен ако имате предварителна информация за предпочитанията на човека, на който подарявате – примерно към совиньон блан или шардоне. Тогава е по-добре да се придържате към светлите вина.

3. Няма как да сбъркате с пенливо вино

"Въпреки че червеното вино е по-безопасен избор от бялото, шампанското е най-сигурният вариант," пише Тийг.

Съгласни сме, че малко пенливо вино отваря много врати — то придава изисканост на почти всякакви ситуации, а домакинът ще ви бъде благодарен, че сте внесли малко допълнителна тръпка в нощта (или деня!).

Тийг препоръчва да се оглеждате за бутилки от по-слабоизвестни производители, които може и да не са достъпни другаде, вместо да предпочитате големите имена — но и далеч не е задължително да се ограничавате само до френски пенливи вина. Има предостатъчно много качествени пенливи вина от други страни, включително отлично италианско просеко, или земна испанска кава.

4. Запазете свръх-рядката бутилка за приятели

Тийг си спомня как е занесла бутилка "много добро Moscato d’Asti" на домакин, който само отбеляза, че е пенливо вино, не шампанско.

"Той го остави на рафта до вратата, не ми благодари за бутилката – и очевидно не я счете за подарък; това вино просто беше твърде странно, твърде чуждо на неговия опит."

Вероятно е по-добре да запазите Blaufrankisch или Gragnano за верни приятели и да избягвате да подарявате вина, които са твърде непознати.

5. Избягвайте подаръчни комплекти.

Подаръчните комплекти присъстват във всеки магазин за вино — бутилка, придружена от тирбушон, две чаши, или дори кошница за пикник.

"Ако нещо се добавя, за да подобри комплекта, можете да сте практически сигурни, че производителят на виното се надява да игнорирате какво всъщност има в бутилката," предупреждава Тийг. "Никое вино, което си заслужава пиенето, не изисква нищо допълнително."