Храната и сексът имат дълга и сложна история заедно

Храната и сексът имат дълга и сложна история заедно. От години слушаме, че това, което консумираме, има сексуален ефект, работещ и на психосоматично, и на физиологическо ниво.

Донякъде подкрепено от митологични вярвания и донякъде от реална наука, сме приели, че това, което ни възбужда, би могло да започне в кухнята.

Но замисляли ли сте се, че има храни, които понижават сексуалния ви нагон до почти отрицателни стойности?

Нека се спрем за миг и да обсъдим първо основните неща.

Сексуалното желание се контролира от либидото — по-претенциозно название на сексуалния нагон. Либидото се определя от много фактори, които включват социологическо, физиологическо и хормонално влияние.

“И при мъжете, и при жените хормонът тестостерон стои зад по-голямата част от човешкото либидо,” обяснява д-р Майкъл Хирт, основател на Центъра за интегративна медицина в Сан Фернандо Вали, Калифорния, който често връчва списък с храни на пациентите, които се оплакват от намалял сексуален нагон. “Ниският тестостерон означава намалено либидо.”

Ето защо идеята за афродизиаците — храни, които стимулират сексуалния нагон, е масово възприета.

Друг въпрос е, че почти липсват научни доказателства, че тези храни наистина засилват сексуалния нагон.

Теорията е, че определени категории храни могат да възбуждат чрез мирис, вкус и текстура (и вие ли си помислихте за стриди?), но и химическият им състав теоретично може да променя хормоните в тялото.

Фактите зад възбудата чрез храна обаче са малко по-сложни. Да вземем например “афродизиака” шоколад.

“Присъствието на шоколада в този списък често обърква хората, заради връзката на шоколада с романтиката," казва Хирт.

"Това има смисъл, защото шоколадът съдържа фенетиламин – хормон, който се повишава, когато хората изпитват любов. Така че въпреки че консумацията на шоколад може да ви накара да се чувствате сякаш сте влюбени, твърде много шоколадови целувки може да понижат нивата на тестостерон, което намалява интереса ви към извеждането на романтиката на следващото ниво.” 

Хирт допълва, че определени храни могат да понижават нивата на тестостерон.

“Храните, които е най-вероятно да го правят, са сирене, йогурт, зърнени храни (хляб, паста, крекери, ориз, тестени закуски), шоколад и алкохол. Тези храни понижават тестостерона, като увеличават активността на ензима ароматаза, който преобразува тестостерона в естроген. Цялостният ефект от повишената активност на ароматазата е по-ниски нива на тестостерон и по-високи на естроген.”

Хирт твърди, че ако се стремите да повишите либидото си, трябва да се въздържате от консумация на гореспоменатите храни повече от пет пъти в седмицата, за да поддържате тестостерона на здравословни нива.

“Това е особено важно за мъжете, при които активността на ензима ароматаза изглежда по-податлива на задействане от храни,” изтъква той.  

За да се уверим, че романтичната ви вечер няма да се окаже с преждевременен край, подготвихме списък с 11 потискащи тестостерона и променящи сетивните възприятия храни и напитки.

За да поддържате жив огъня на страстта, дръжте тези храни далеч от менюто ви за интимна среща.

Сирене
Определено платото със сирена е перфектен начин да започнете парти или сбирка, или да завършите сериозна вечеря, но гостите може и да не пренесат партито у дома си, ако прекалят със сиренето.

Ако се прави от краве мляко (което може да изобилства от синтетични хормони), то потенциално може да попречи на естественото производство от тялото на хормони, включително на естроген и тестостерон.

Мента
Няма спор, лошият дъх е отблъскващ, но не би трябвало да търсите спасение от него в ментата, особено ако сте мъж. Ментолът в ментата понижава тестостерона, което на свой ред намалява сексуалния нагон. 

Корнфлейкс
Тук донякъде шегуваме. Д-р Джон Харви Келог, изобретателят на корнфлейкса, е вярвал, че сладките или силно подправени храни засилват страстите, и се е стремял да потисне либидото с лишена от силни вкусове и захар зърнена закуска, която не би била възбуждаща за никого. Всъщност въглехидратите и зърното в тази закуска намаляват либидото, не екзистенциалното отегчение. 

Кафе
Кофеинът в кафето може да ви осигури повишена издръжливост за секс, но ако сте човек, на който кафето действа изнервящо, то няма да бъде любовен еликсир за вас. Повишената тревожност намалява сексуалния нагон - често оплакване на хората с висока чувствителност към кофеина. 

Шоколад
Може би е леко изненадващо да откриете шоколада в този списък, но той може да вреди на сексуалния ви живот. Въпреки че обикновено се счита за афродизиак, защото стимулира усещане за еуфория и любов, според д-р Майкъл Хирт той понижава нивата на тестостерон в организма. 

Микровълнови пуканки
Вечерята и филмът може да са нещо романтично, но купата с приготвени в микровълновата пуканки може тотално да съсипе настроението, особено за мъжете.

Химически вещества като перфлуорооктановата киселина, присъстващи в покритието на торбичките с пуканки, действат зле на сексуалния нагон и в дългосрочен план причиняват дори проблеми с простатата. 

Диетични газирани напитки
Поддържането на добра спортна форма и стройна фигура като цяло е нещо добро за либидото, но консумирането на продукти с изкуствени подсладители може тотално да навреди на секса.

Подобни подсладители, особено аспартам, директно влияе на нивата на серотонина - жизненоважен хормон за усещането за щастие.

Женско биле
Консумацията на много сладки с женско биле води до ниско либидо, заради естествена съставка, наречена глициризин, която понижава нивата на тестостерона при мъжете. 

Соя
Още един убиец на тестостерона? Соята. Консумирането на огромни количества от нея ще доведе до сериозен спад на либидото, заради съдържанието на естроген в нея. 

Храни с високо съдържание на мазнини
Не само че пържената храна ви кара да се чувствате лениви, но и убива либидото. Трансмазнините потискат нивата на тестостерона.

Алкохол
Забравете за “течната смелост”. Алкохолът може да направи секса по-малко изнервящ, ако това е проблем, но сериозно ще навреди на способността ви да се представите добре в леглото. "Алкохолните напитки нанасят двоен удар върху сексуалния ви живот, като понижават тестостерона и сексуалните функции,” казва Хирт.